صنعت ایران کوچک‌تر شده است!

 

 

امینه محمودزاده سخنران همایش چالش‌های صنعتی شدن در ایران، گفت: صنعتی شدن به شکل کلی دو مزیت مهم ارزآوری و بهره‌‌‌وری را به همراه دارد؛ اما بررسی‌‌‌ها حاکی از آن است که صنعت ایران نتوانسته است این دو مزیت را محقق کند.  وی ادامه داد: گران شدن نسبی قیمت محصولات صنعتی کشور مانعی در مقابل فروش آنها در بازار داخل است؛ این در حالی است که طی 15سال اخیر متوسط درآمد سرانه ایرانی‌‌‌ها نیز به شکل مستمری افت داشته و به این ترتیب ترکیب سبد هزینه خانوار بر محصولات غذایی متمرکز شده و سهم بخش صنعت هر روز کوچک‌تر شده است. در چنین شرایطی یک واحد صنعتی که می‌‌‌توانست از فعالیت درونی خود بهره‌‌‌مند شود و جریان منابع مالی ناشی از فروش داخلی و صادراتی را داشته باشد، دچار مشکل شده است.

وی با تاکید بر بررسی‌های صورت گرفته عنوان نمود که: نتایج نشان می‌دهد مسیر طی شدۀ صنعت ایران، طی دو دهه منتهی به ۱۴۰۰، رو بهبود نبوده است. صنعت ایران در انتهای دهه ۱۴۰۰، حدودا ۲۵ درصد کوچکتر از سال ۱۳۸۶ و نسبت ارزش افزوده صنعت به تولید ناخالص داخلی نیز حدود ۶ واحد درصد کمتر از آن سال بوده است. بنابراین، نه تنها اندازه مطلق صنعت کوچکتر شده، بلکه از آن مهمتر، مقدار آن به نسبت کل اقتصاد هم کاهش یافته است. علاوه بر آن، ترکیب رشته فعالیتهای صنعتی نیز تغییراتی بزرگ و نابهنجار داشته است.

محمودزاده گفت: در بررسی فرآیند صنعتی شدن لازم است که 12 شاخص‌‌‌ از جمله رشد بهره‌‌‌وری، هزینه تحقیق و توسعه، سرمایه‌گذاری، ترکیب مهارتی نیروی کار، رشد نسبی صنایع غیر‌منبع‌محور با تکنولوژی متوسط و بالاتر، پویایی شاخص قیمت نسبی صنعت، توان ارزآوری، تقاضای خانوار برای کالای صنعتی، رشد متکی بر منابع طبیعی، اشتغال‌زایی، میزان اندازه صنایع و نوع مالکیت بنگاه‌‌‌ها مورد بررسی قرار گیرد.  او با بررسی این شاخص‌ها و با طرح دو سوال مهم به پایان می رسد. سوال اول اینکه چرا روند تحولات همۀ ۱۲ شاخص مورد بررسی در این فصل، نامطلوب است؟ و سوال دوم: روند طی شده در صنعت ایران، در ادامه به کجا خواهد رسید؟ بخش مهم تر و عمیق تر سوال اول اینست که چرا اقتصادی که بیش از ۶ دهه سابقه سرمایه‌گذاری‌های گسترده صنعتی دارد و در همه اسناد بالادستی سیاست‌گذاری آن، بر صنعتی شدن تاکید شده است، در حال افول صنعتی است؟

 

وب‌سایت  |  اینستاگرام  |  واتس‌اَپ  |  تلگرام  |  آپارات  |  یوتیوب  |  احمد فرهادی

احمد فرهادی: ۰۳/۰۹/۲۶

۵
از ۵
۲ مشارکت کننده

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش